3.4 Vanhempainraha äidille tai isälle

Vanhempainraha äidille tai isälle

Vanhempainrahakausi pyörähtää käyntiin heti äitiysrahakauden päätyttyä. Sen pituus määräytyy syntyneiden lasten lukumäärän perusteella. Yhdestä vauvasta vanhempainvapaata kertyy 158 arkipäivää (ma−la) ja jokaisesta seuraavasta 60 arkipäivää lisää eli kaksosista vanhempainvapaata saa 218 arkipäivää. Vanhempainrahaa maksetaan myös alle seitsemänvuotiaana adoptoidun lapsen vanhemmille.

  • Vanhempainraha voidaan maksaa joko äidille tai isälle. Halutessaan vanhemmat voivat jakaa vanhempainrahakauden. Monelle keikkatyöläiselle tällainen järjestely voi olla erittäin hyvä tapa yhdistää uusi perhetilanne ja työelämä.
  • Vanhempainrahaa ei makseta samanaikaisesti molemmille vanhemmille, paitsi monikkoperheissä.
  • Jos vanhemmat jakavat vapaan, voivat molemmat pitää enintään kaksi haluamansa pituista jaksoa.
  • Vanhempainraha määräytyy kuten sairauspäiväraha. Myös sitä maksetaan arkipäiviltä, jolloin omaa työtä voi halutessaan tehdä sunnuntaisin.
  • Vanhempainrahaa pitää hakea Kelasta kuukautta ennen kauden alkamista.

Vanhempainrahaetuuksien ajalta yrittäjälle karttuu eläkettä etuuden perusteena olevan ansion perusteella, joten hän ei menetä eläketurvaa, vaikka katkaisisikin vakuutuksen.

Osittainen vanhempainraha

Jos lapsen äiti ja isä tekevät osa-aikatyötä samana ajanjaksona vanhempainvapaalla ollessaan ja jakavat vastuun lapsen hoidosta, he voivat saada Kelasta osittaista vanhempainrahaa. Osittaisen vanhempainrahan saaminen edellyttää, että vanhemmat lyhentävät työaikaansa niin, että työaika ja palkka ovat 40–60 % kokoaikaisesta työajasta ja palkasta. Osittaista vanhempainrahaa saa enintään 158 arkipäivältä eli reilut puoli vuotta. Osittaiselle vanhempainrahalle voi jäädä myös lyhyemmäksi aikaa esimerkiksi niin, että toinen vanhemmista on ensin vanhempainvapaalla kolme kuukautta, jonka jälkeen vanhemmat jakavat toiset kolme kuukautta keskenään. Osittainen vanhempainraha on puolet täyden vanhempainrahan määrästä.