10.4 Yrittäjä ja apuraha?

Jos yrittäjän asemassa oleva luovan ammatin harjoittaja toimii apurahan turvin ilman työtuloja, hänen kannattaa keskeyttää yrittäjäeläkkeensä. Näin saattaa olla esimerkiksi freelancer-toimittajalla, joka kirjoittaa vuoden ajan kirjaa ja nauttii apurahaa. Tänä aikana sosiaaliturva ja eläke määräytyy apurahan perusteella.

Jos työtuloja on apurahavuoden aikana jonkin verran, mutta ei kuitenkaan normaalitasoa, eläkevakuutusyhtiön kanssa kannattaa tarkistaa YEL:in työtulo.  Katso YEL:in jousto-oikeuden ehdot täältä. Yli neljän kuukauden apurahatyöskentely on vakuutettava MyEL-vakuutuksella, jos apuraha on suuruudeltaan noin 1 300 euroa vuodessa.

Usein yrittäjä maksaa YEL-vakuutusta  lyhyellä apurahakaudella MyEL-maksujen kanssa päällekkäin, sillä pieni apuraha ei välttämättä riitä yritystoiminnan juoksevien kulujen kattamiseen.  Kaikkia toimeksiantoja ei välttämättä edes voi lopettaa apurahakauden ajaksi, ja yrityksen kulut, kuten tilavuokrat, kirjanpito, puhelin- ja internetyhteydet sekä erilaiset vakuutukset, juoksevat apurahakaudenkin aikana. Apurahan myöntäjältä kannattaa selvittää, onko työskentely sallittu apurahan aikana.

En katkaise yeliä nauttiessani apurahaa. Valtion taiteilija-apuraha on 1 692,45 euroa kuukaudessa, ja sillä summalla ei perhettä elätetä. On tehtävä muutakin työtä siinä sivussa myös siksi, että yel on turva itselleni ja perheelleni, jos jotakin sattuisi. Lisäksi apuraha-aikana on järkevää tehdä työtä toiminimen piikkiin, koska toiminimellä on kuitenkin juoksevat kulunsa eikä sitä kannata lyhyen apurahakauden takia ajaa alas”, kertoo apurahoilla ja kirjoituspalkkioilla elävä taidekriitikko.